poniedziałek, 15 lipca 2013

Szkocja - Keith i destylarnia whisky

Z Aberdeen do Keith pojechaliśmy naokoło, żeby zahaczyć o Linn O'Dee - miejsce nad rzeką w lesie, bardzo polecane przez ludzi na Trip Advisorze. Byłoby trudno to znaleźć, gdyby nie fakt, że w okolicy jest tylko jedna droga.

[Droga między Aberdeen a Linn O'Dee]

Linn O'Dee to miejsce, gdzie rzeka przecina skały. Malownicze miejsce, wzbogacone o kamienny most. Zajmuje nieduży obszar - po 100 metrów od mostu w jedną i w drugą stronę. Ale naprawdę piękne!


[Linn O'Dee]

[Linn O'Dee]

[Linn O'Dee]


[Linn O'Dee]

[Droga z Linn O'Dee do Keith]


Miasteczko jest bardzo ładne - tradycyjnie kamienne, z ładnymi budynkami. Mimo że małe, to mają mikro przewodnik z opisaną trasą spacerową. Nie wszystkie budynki udało nam się zlokalizować, ale spacer można zaliczyć do udanych.

[Jedna z bocznych ulic w Keith]

[Cmentarz]

[Most, pod którym topiono czarownice]

[Milton Tower - fragment budowli z XV wieku]

Po obiedzie kelnerka zagadała do nas po szkocku - chyba z rozpędu, bo wcześniej mówiła po angielsku. Nie załapała, że to nie ten język nawet po prośbie o powtórzenie. Na szczęście w końcu powiedziała to, co chciała, powoli i Marcin zrozumiał, że pyta o to, jak nam smakował obiad. Język brzmi fajnie - tak germańsko - sądzę jednak, że niewielu turystów się nim posługuje.

W Keith znajduje się najstarsza działająca destylarnia na Highlands - założona została w 1786 roku i przez ostatnie lata prowadzona jest przez Chivas Brothers. Najbardziej znanym produktem jest luksusowa whisky Chivas Regal.

Chivas Regal to malt, co oznacza, że do jej produkcji używane są różne inne whisky. Jeśli jest to malt 12-letni, to oznacza to, że każda ze składowych ma co najmniej 12 lat. Whisky w czasie leżenia traci procenty i paruje - w beczce, która była zamykana jako pełna, po kilku latach zostaje połowa a nawet jedynie jedna trzecia objętości! Z zawartością alkoholu też bywa różnie, ale ważne, żeby nie spadła poniżej 40%, bo wtedy płyn nie może być sprzedawany jako whisky.


[Destylarnia Strathisla]

[Destylarnia - beczki z innymi whisky używanymi do produkcji Chivas Regal]


W czasie godzinnej wycieczki po destylarni przewodnik opowiadał o procesie produkcji i historii. Niestety trafiliśmy na czas wakacyjnej przerwy technicznej i wszystkie maszyny były wyłączone. Mimo tego wycieczka była ciekawa. Na koniec była degustacja 3 lokalnych produktów: Chivas Regal 12-letniej, 18-letniej i single malt Strathisla. Bardzo wyraźnie było czuć między nimi różnicę. Byliśmy zgodni, że najsmaczniejsza jest 12-letnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz